Knex, alles bouwen

Waar je vroeger in veel schoolklassen een doos met meccano aantrof, zie je tegenwoordig in elke basisschool wel bakken met K’nex. Plastic staafjes, wieltjes en andere onderdelen, waar kinderen de mooiste bouwwerken mee kunnen maken. Helikopters, draaimolens, auto’s: het kan allemaal, maar misschien wil je je fantasie ook de vrije loop laten en iets bedenken wat nog helemaal niet bestaat. Met K’nex kan dat.

Juist dat verzinnen, het opgaan in je fantasie, is de gedachte achter K’nex. Er wordt gezegd dat Joel Glickman, de bedenker van K’nex, in 1989 op een bruiloft zat en uit verveling met rietjes zat te spelen. Drie jaar later richtte hij samen met zijn broer Rob een bedrijf op, dat speelgoed maakte dat uit niet veel meer bestond dan staafjes en connectoren om die staafjes te verbinden.
Ondertussen bevat K’nex vele andere onderdelen, waaronder wieltjes, radertjes en zelfs motortjes. K’nex kiest er voor om niet mee te gaan in allerlei hypes, maar zet stevig zijn eigen lijn van ideeën voort. Het merk heeft dan ook vanaf de oprichting in 1992 ruim 430 prijzen gewonnen en het heeft ontelbare sets en vele reeksen ontwikkeld.

Je kunt al jong beginnen met K’nex. Kinderen tussen drie en vijf jaar kunnen heerlijk bouwen met materialen die hetzelfde zijn als de originele variant, maar die een stuk groter zijn. Hierdoor zijn ze beter te hanteren voor kinderen van deze leeftijd. Ook zijn er grote ogen aan de dozen toegevoegd, die uitdagen tot het maken van dieren of fantasiewezens.
Mocht een kind na het vijfde levensjaar toe zijn aan meer uitdaging, dan is het tijd de originele variant van K’nex in huis te halen. Ooit was het speelgoed bedoeld voor kinderen tussen de vijf en twaalf jaar en voor deze leeftijdsgroep is dan ook veel te vinden. Dieren, raceauto’s, vliegtuigen.. Jij zegt het, K’nex heeft het. Met het bereiken van deze leeftijdscategorie komt ook een tot de verbeelding sprekende variant in beeld: de rollercoaster. Met de serie Thrill Rides kun je fantastische achtbanen bouwen en combineren, wat leuk blijft tot ver na het twaalfde levensjaar.
Toch is K’nex nog een stap verder gegaan en heeft een educatieve lijn ontwikkeld. Speciaal voor scholen zijn er sets te koop die onder andere natuur- en bouwkundig inzicht stimuleren. Leerlingen kunnen hiermee bijvoorbeeld een dna-model maken, bruggen bouwen of alles leren over windenergie.
En vergis je niet in de mogelijkheden op dit vlak, want niet alleen kinderen leren met K’nex. Zo heeft in 2015 een studententeam een 3D-printer gemaakt met dit materiaal. En niet zomaar een 3D-printer, maar een printer die laagjes met bacteriën creëert. De mogelijkheden zijn echt eindeloos!

K’nex is meer dan speelgoed. Het is eenvoudig constructiemateriaal dat je blijft uitdagen, ervoor zorgt dat je ruimtelijk inzicht creëert en nadenkt over de wereld om je heen. Of je nou drie bent of drieënvijftig, met K’nex kun je blijven bouwen en ontwikkelen, zo ver als jouw eigen fantasie reikt!

Veelgestelde vragen

Wat is K'nex?

K'nex is een constructiespeelgoed dat bestaat uit plastic staafjes, wieltjes en andere onderdelen waarmee kinderen verschillende bouwwerken kunnen maken.

Hoe is K'nex ontstaan?

K'nex is bedacht door Joel Glickman, die in 1989 op een bruiloft met rietjes speelde en drie jaar later samen met zijn broer Rob een bedrijf oprichtte dat speelgoed maakte van staafjes en connectoren.

Wat voor leeftijden zijn geschikt voor K'nex?

Kinderen tussen drie en vijf jaar kunnen spelen met grotere K'nex varianten, terwijl de originele K'nex versie bedoeld is voor kinderen tussen de vijf en twaalf jaar. Er zijn ook educatieve sets voor oudere kinderen en volwassenen.

Wat voor soort bouwwerken kunnen gemaakt worden met K'nex?

Met K'nex kunnen diverse bouwwerken gemaakt worden zoals helikopters, draaimolens, auto’s, dieren, raceauto’s, vliegtuigen, en zelfs achtbanen.

Wat maakt K'nex meer dan speelgoed?

K'nex is meer dan speelgoed omdat het ruimtelijk inzicht stimuleert, de fantasie prikkelt, en kan worden ingezet voor educatieve doeleinden en zelfs geavanceerde projecten zoals het maken van een 3D-printer met bacteriën.